A Magyar Élelmiszerkönyv változása a kenyerekre és péksüteményekre vonatkozóan

Egyik legalapvetőbb élelmiszerünk a kenyér, ezért fontos, hogy ennek összetétele minél előnyösebb legyen a szervezetünk számára. Szerencsére egyre több asztalra kerül teljes kiőrlésű vagy magvas kenyér a fehér kenyér mellett.

A lisztkeverékből készült kenyereknél meghatározták a különböző lisztfajták pontos arányát. A rozskenyér 60%-ának rozslisztnek, 40%-ának búzalisztnek kell lennie, a rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30%, míg a búzaőrlemény 70%. Számos új kenyérfajta is belekerült a szabályzatba, mint például a graham kenyér, melynek felszívódása lassabb, glikémiás indexe alacsonyabb, ezért nem okoz hirtelen vércukor emelkedést, így előnyös a diabetikus étrendben.Továbbá a tönkölybúza kenyér, mely értékes fehérjéket tartalmaz. A kukoricás kenyér, mely a gluténmentes étrend részét képezi.A teljes kiőrlésű kenyér legalább 60% teljes kiőrlésű és legfeljebb 40% búza-rozs vagy tönkölyőrleményt kell tartalmazzon. Lehetséges összetevőként bekerültek az álgabonák is. Ilyen a hajdina és az amaránt. Ezek gluténmentesek, ásványianyag és vitamintartalmuk jelentős és nem utolsó sorban változatosabbá teszik az étkezésünket.

2018.január 1-től a kenyerek megengedett sótartalma 2,35% lesz (jelenlegi előírás 2,5%). A túlzott sófogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, növeli a vérnyomást. A lakosság nagy része naponta fogyaszt kenyeret, ezért ennek sótartalma jelentősen befolyásolhatja az egészséget. Az egészség mellett igen fontos tényezők az érzékszervi tulajdonságai is az egyes pékáruknak. Az új szabályzás azt is szem előtt tartja, hogy minél jobb minőségű termék kerüljön a fogyasztók asztalára.

Iszlai Andrea
dietetikus

Változott a Magyar Élelmiszerkönyv

Az ACTIPAN vekni előnyei:

– Teljes kiőrlésű kenyér
– Szénhidrátcsökkentett
– Magas fehérje-tartalom
– Magas élelmi rost-tartalom
– Természetes vitamin- és ásványi anyag forrás

kenyer szakerto

 Iszlai Andrea
a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja

 Iszlai Andrea vagyok,

diplomámat a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Dietetikus szakirányán szereztem. A szakma (vagy inkább életszemlélet) iránti vonzalom nagyrészt személyes eredetű. Családomban van cukorbeteg, lisztérzékeny, laktóz intoleráns személy, illetve magas vérnyomással küzdő és szívinfarktuson átesett beteg. Én elhízott tinédzserként megtapasztaltam ennek minden hátrányát fizikailag és esztétikailag is. Szeretnék segíteni az olvasóknak abban, hogy ezeket a táplálkozással összefüggő betegségeket tudatos vásárlóként megelőzhessék.