A NAGY KARÁCSONYI KALÁCS KÉRDÉS

A bejgli vagy beigli eredetileg a 14. században egy sziléziai kalácsfajtát jelölt, a mai ismert megfelelője a pozsonyi kifli és patkó szerű péksütemények. A neve a német „beugen”, azaz „hajlít” szóból származik, amelyet az eredeti hajlított patkó alakú formájáról kapta.

Magyarországon a 19. század közepe óta ünnepelik német divat szerint a karácsonyt, így ezek a sütemények is akkoriban jelentek meg az asztalokon, mindemellett a “bejgli” elnevezése a magyar nyelvben csak 1932-ben bukkant fel.

Napjainkban pontosan meg van határozva, hogy mit hívhatunk bejglinek. ezeket a szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza.

DE HOGYAN IS KÉSZÜL A BEJGLI?

bejgli készítése

OMLÓS TÉSZTÁBÓL

A bejgli tésztája omlós tészta, ami alapvetően egy keményebb, stabilabb és kényesebb tészta. Az omlós tésztához lisztet, zsiradékot, cukrot, sót, tojást, élesztőt, tejet vagy vizet szoktak adni. Először a lisztet és a zsiradékot összemorzsoljuk dagasztás előtt, csak ezután adjuk hozzá a többi alapanyagot.

ÉS A KALÁCS?

KELT TÉSZTÁBÓL

Az ünnepi kalács kelt tésztából készül, ami egy lazább szerkezetű tészta, sülés közben nagyobbat fejlődik, mint az omlós tészta. A kelt tésztához lisztet, zsiradékot, tojást, élesztőt, cukrot, sót és vizet szoktak adni. Az összemért anyagokat együtt összedagasztjuk.